lørdag 2. februar 2013

12 tips til vanlig eller søt gjærbakst

Her har jeg samlet sammen de beste baketipsene jeg har erfart selv, og som jeg har fått av andre.


1. Ta deg alltid GOD tid når du setter i gang med en gjærbakt.
(stresser du deg gjennom en bakeprosess, blir det garanert mislykket)

2. Bruk en kjøkkenmaskin med god elter, om du har.
(du sparer både tid og krefter dersom du slipper å elte deigen selv)

3. Gjør deigen ferdig i bollen.
(deigens konsistens skal alltid være slik at når den er ferdig eltet i bollen, kan du trille ut boller med det samme. Ikke gjør slik at du må tilsette mer mel for å kunne trille den ut. Da blir det tung bakst, og harde boller.

4. IKKE spar på de gode ingrediensene.
(Vær raus med kardemomme og sukker i bollene, og ikke vær redd for ulike frøsorter i rundstykkene)

5. Bruk ALLTID rød gjær, enten det er fersk/tørr gjær, søte/ikke søte deiger.
(den eneste forskjellen er at rød gjær hever deigen enda mer enn den blå gjæren, den tilfører ikke noe smak)

6. Tilsett det "lille ekstra" i deigen, da blir det garantert godt resultat.
(for vanlige deiger: Tilsett krydderost, creme fraishe, nøtter og frø.
for søte deiger: Tilsett vaniljekesam, bær, nøtter, rosiner eller sjokolade.)

7. Tilsett et sammenpisket egg, for å gjøre baksten luftig og ikke tung.
(ingenting er verre en tunge, harde rundstykker og boller)

8. Hev alltid deigen lengre enn du tror, og alltid i 2 omganger.
(først heves deigen i bollen i 1 time, når baksten er trillet ut skal den heve i nesten 1 time til. Det er her mirakler kan skje, og tunge bakeverk kan unngås)

9. Hev deigen inni stekeovnen på 50 grader.
(legg risten helt i bunnen av ovnen, sett bakebollen oppå med et rent kjøkkenhåndkle over. Her får deigen jevn varme rundt hele bollen, og ikke bare under bunnen, slik som skjer viss du setter den over damp/varmt vann.

10. Pensle kun med melk rett før steking OG rett etter steking.
(bruker du egg, gir det ofte en smak av egg. Melken gjør at den ferdigstekte baksten glinser og ser innbydende ut.

11. Ikke bruk for god plass mellom bollene på brettet.
(Dersom baksten henger litt sammen når de stekes, blir det enda saftigere, og du unngår den harde stekeskorpen rundt.

12. Frys bollene mens de enda er varme.
(Da beholder de ferskheten og smaker bedre når de tines igjen.



NOEN TYPISKE FEIL

- Viss bollene faller sammen når de blir penslet, er de ikke ferdighevet.
- Viss deigen ikke hever slik den pleier, har du brukt for varm eller kald veske.
- Viss den ferdige baksten er hard og tung, har du brukt for lite veske og den har hevet for lite.
- Viss bollene stekes for lenge blir de også harde. Sett heller opp temperaturen på ovnen og stek dem mindre.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar